Beveiligingsvormen voor je website

3 Vormen van beveiliging van je website

Er zijn drie fasen beveiliging die je website moet doorlopen: bescherming, detectie en herstel. Als je jouw site echt wilt beschermen, moet alle drie onderdelen goed geregeld hebben.

  1. Bescherming
    Eerst en vooral moet u uw site vergrendelen en houdt het veilig. Je moet de ophaalbrug opheffen, de poort verlagen, ontsteek de ontvlambare gracht en doe wat je ook kunt en stop aanvallen voordat ze beginnen. Dit is de meest voor de hand liggende eerste stap moeilijk te negeren: bescherm je website.
  2. Detectie
    Het maakt niet uit hoe goed je bescherming is, de slechteriken kunnen een manier vinden om je website te schaden. En je moet weten wanneer een aanval plaatsvindt. Een aanval zal hoeft niet altijd een volledige directe aanval te zijn dus niet meteen zichtbaar is dat jouw site is gehackt. Soms zijn ze sneaky en zullen bots (scripts) een hoop verborgen code installeren in jouw website. Het is niet goed om allerlei soorten bescherming te hebben, maar tegelijkertijd niet op de hoogte gebracht worden wanneer een kwaadaardig virus een zwakke plek gevonden is doorbreekt. Kwaadwillige bots en hackers hebben zich misschien al geïnfiltreerd binnen jouw website. Zonder detectie kun je dat nooit weten. En kom je er pas achter als het a te laat is.
  3. Herstel
    Uiteindelijk heb je een plan nodig om je site weer werkend te krijgen nadat deze door een aanval is getroffen. Deze dingen gebeuren. Dat hoef ik je niet te vertellen. Kijk maar naar de massale aanvallen van 12 mei jl. waarbij enkele grote ondernemingen geïnfecteerd zijn door de WannaCry ransomware. De beste bescherming en detectie strategieën kunnen nog steeds verijdeld zijn en je moet voorbereid zijn. Waarom zorgen maken over de Worst-case scenario als een kleine voorbereiding je kan helpen om beter beveiligd te zijn of de boel weer te herstellen. Plus, een goede back-up is om diverse redenen belangrijk naast veiligheid. We raden je aan om regelmatig een back-up van jouw site te maken met bijv. BackupBuddy (die ook het herstel van je site verzorgt als er iets gebeurt) zodat je op alles bent bereid.